TVP ORAVA 820

02.02.2005 Celý región

Napriek silnej konkurencii sú u nás televízne prijímače domácich značiek veľmi obľúbené a tešia sa stabilnému záujmu najmä vďaka výbornému pomeru výbavy a ce...
Napriek silnej konkurencii sú u nás televízne prijímače domácich značiek veľmi obľúbené a tešia sa stabilnému záujmu najmä vďaka výbornému pomeru výbavy a ceny. V mnohých prípadoch dokážu ponúknuť to, čo konkurencia, ale za zaujímavejšiu cenu. Do pomerne pestrej ponuky patria aj tzv. širokouhlé modely s uhlopriečkami obrazovky 70 cm a 82 cm, z ktorých predstavujeme model Orava TVP 820.

Plochá obrazovka typu Real Flat má uhlopriečku 82 cm, z čoho aktívnu plochu tvorí 78 cm. Reproduktory sú umiestnené po stranách.
Na bočnej časti TVP sa nachádzajú slúchadlový výstup, AV vstupy (3 x Cinch, + S-Video). Zadná časť prijímača okrem vstupu pre anténu obsahuje dve SCART zásuvky a audiovýstup pre externé prepojenie.
Diaľkový ovládač má masívne tlačidlá usporiadané do logických celkov na jednoduché ovládanie prístroja. Keďže ide o tuzemský výrobok, slovenčina je v ponuke komunikačných jazykov samozrejmosťou.

Naladené stanice možno jemne doladiť, následne usporiadať, vymazať a individuálne pomenovať. Menu Nastavenia obsahuje voľbu jazyka, ladenie, triedenie, nastavenie AV vstupov a prístupu, rodičovskú kontrolu a nastavenie maximálnej hlasitosti. V submenu obrazu sú k dispozícii korekcie jasu, kontrastu, farebnej sýtosti a ostrosti.
Vykonané úpravy môžu mať vplyv na všetky predvoľby, prípadne sa vlastnosti pre jednotlivé predvoľby dajú nastaviť individuálne. Táto možnosť je k dispozícii aj pri zvukových nastaveniach, ktoré okrem iného obsahujú integrovaný päťpásmový grafický ekvalizér, funkciu pre nastavenie úrovne hlasitosti pre slúchadlá, režim zvuku a stereováhu.
Teletex umožňuje uloženie až 1600 stránok do pamäte prístroja na rýchle prehliadanie.

Za zmienku stojí hrebeňový filter pre zlepšenie farebných prechodov. TVP 820 disponuje stovkou programových predvolieb v pásmach VHF, UHF, S-pásme a hyperpásme. Vzhľadom na využitie plochy obrazovky sú k dispozícii formáty 4:3 a 16:9. Orava TVP 820 je dvojtunerový model, čo umožňuje režim obraz v obraze (PIP) s variabilnou voľbou veľkosti malého obrázka a taktiež voľbu jeho umiestnenia.
Jas, kontrast, farebnú sýtosť druhého obrazu je možné nastavovať nezávisle od hlavného obrazu a cez sluchadlá je k dispozícií aj nezávislý zvuk, čo umožňuje viacerým divákom plnohodnotne sledovať dva rôzne programy súčasne.
Prístroj vďaka 100 Hz technológii ponúka digitálny filter šumu. Prostredníctvom časovača sa dá nastaviť čas automatického zapnutia, resp. zadať časový interval, po ktorého uplynutí sa prístroj automaticky vypne.
Samostatnou kapitolou je zvuk. Je stereofónny so vstavaným ekvalizérom, vyvážením hlasitosti pravej a ľavej strany. Súčasťou je výstup signálu L/P na externé zosilovače. Zvuk znie prirodzene a výbornou pomôckou je aj spomínaný päťpásmový ekvalizér.
Z. Joneková
 

Vyberte región